vrijdag 25 juni 2010

Brief aan Gerda (3)

Lieve Gerda, (vervolg)

Ondeugende tante, die Astrid. Een goede assistente hoor, daar niet van. Laatst komt ze met een smoesje naar me toe……..een belangrijk stuk 2001 is kwijt……of ik even wil helpen zoeken in het archief. Natuurlijk ligt dat stuk er helemaal niet en dat wist ze heus wel maar ze wou natuurlijk gewoon even lekker met mij naar het archief in de kelder…..je weet hoe ze is, Gerda. Altijd maar mannetjes verleiden. Nou, dan heeft ze aan mij een goeie; ik doe net of mijn neus bloedt en blijf strak zoeken…en niks vinden….want er is niks.. En dan zeg ik “Jammer Astrid, niks te vinden, zullen we maar weer gauw naar boven gaan?’…..en dan gaan we weer naar boven. Om haar een beetje af te leiden vraag ik hoe het met Piet is (haar man) en met Davey (haar zoon). Meestal gaat dat wel goed, tot opeens het bericht komt dat ze uit elkaar zijn, zo maar plotseling….. dat is me nou al zo vaak overkomen…..dat mensen tegen me zeggen dat het goed gaat …. en dan als een donderslag bij heldere hemel….. zijn ze zo maar ineens uit elkaar.
Bij jou gingen het anders, Gerda, jouw scheiding zag ik al jarenlang aankomen. Die Frits van jou hield op den duur meer van de alcohol dan van jou…….vertelde je me…................nadat hij je jukbeen verbrijzelde, had je het helmaal met hem gehad......……...je ging bij hem weg met je zoon……en huurde dat flatje. Je zit er nu een week of zes, toch? Ben je al een beetje gewend bent? Nee zeker....... Wat een toestand trouwens, zeg, met Frits......…..wie had dat nou kunnen denken dat ie zich, nog geen week na jouw vertrek, zou ophangen in het trapgat van zijn huis? Wat nou, Gerda? Nou staat dat huis daar leeg……'t is toch ook jouw huis nog.....wat denk je..............ga je terug? Wees nou verstandig en maar rustig de tijd voor die beslissing...........…..het is allemaal nog zo vers.
Even wat anders: weet je trouwens, Gerda, dat Astrid binnenkort veertig wordt? Ze was bij me in huize Zweetbrug bij de kerstviering; prima salsa-swing-muziek-feest……lekker dansen met As en andere leuke dames. As komt niet op de nieuwjaarsreceptie in Weermeide: ze zit dan op Aruba aan een warm strand: ‘want dan word ik veertig,’ zegt ze met een gelukzalige glimlach. Ze wil horen: “Goh, As word je al veertig, ik dacht dat je begin dertig was?’ Maar aan die flauwe kul begin ik niet…..dat vind ik zo schijnheilig, slijmerig. Ze lijkt gewoon veertig. Klaar.
Ze zit zo zielig aan het doen:
’ik zit zo krap bij kas sinds die scheiding’ ……en…….
‘Piet (haar ex dus) doet zo lullig, van hem hoef ik geen rooie cent te verwachten.’
Je zou haast zeggen dat ze poen van me nodig heeft voor di Aruba-trip.Dan vraagt ze of ik zin heb om met haar mee te gaan naar Aruba; wel zelf je ticket betalen. Tsjoep! Ik vind haar heel leuk, dat weet je Gerda, maar het kan niet, het mag niet….ze is een naaste collega! Ik heb geen zin om mijn baan op het spel te zetten. Oké, als Piet en Davey zouden meegaan, goed, dan valt er nog over na te denken, kunnen wij, de mannen, nog es een potje voetballen of samen dollen in het water: spetterende bommetjes maken…..of zwembroeken onder water van onze konten trekken. Maar Astrid en ik samen naar Aruba…. never. Dat wordt toch de hele dag niks anders als neuken, neuken en nog eens neuken en dat is zo zonde van de tijd. Wil jij niet met As mee, Gerda? Een goeie afleiding voor je. Je moet wel je eigen vliegticket betalen, je weet hoe As is.
En zo (sorry, sorry, sorry, Gerda) blijf ik maar van de hak op de tak springen ….gek wordt ik zo langzamerhand van mezelf, ja echt! Maar nu komt de aap uit de mouw, lieve Gerda: ik wil deze zaterdagavond bij je langs komen; ben je dan thuis? Niks bijzonders voor mij in huis halen hoor: een zakje earl grey, een krat bier, een fles jonge jenever, een zakje Japanse mix…..en voor de rest weet jij beter dan ik, wat jij en je zoon op een doorsnee zaterdagavond wegdrukken.
Zaterdagavond repeteert het koor van mijn vrouw namelijk bij ons thuis. De hele avond met oordoppen zitten…..no way. Vandaar dus dat ik dan graag even bij jou mijn toevlucht zoek, Gerda. Mail of bel je me even of ik welkom ben?

Veel liefs,

Jeejeepee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten