donderdag 19 november 2009

Pim-pam-pet 2 of woordenstroom

Gisteren was het boerenkool met worst en spekjes; een vrij gemakkelijke maaltijd, waar je je geen buil aan kunt vallen.
Het bleek uiteindelijk wel een klein pest beetje eten alles bij elkaar; wat ik had geproduceerd. Veel te weinig voor mij en haar samen, zo bleek. Ik had vier ons boerenkool en een pond aardappelen gekookt en gestampt tot ‘pot’ Er was niet veel van over op onze borden. Gelukkig was het aangevuld met de halve rookworst (voor ieder van ons een halve magere runder rookworst) en wat spekjes. Uiteindelijk toch nog wel vullend genoeg.
Aan het toetje had ik godzijdank nauwelijks werk. We hadden daarvoor afgelopen zaterdag al vier grapefruits gekocht bij Bas van der Heiden. Jammer genoeg was een van de grapefruits keihard en zuur, het leek wel een reuzencitroen (we hebben hem dan ook als een citroen uitgeperst en met tonic opgedronken, ploeh.... toch nog zuur). Zij was natuurlijk weer de pechvogel met die vieze grapefruit. Ik was zo nobel om de helft van mijn verrukkelijke vrucht aan haar af te staan. Toen heb ik nog een derde grapefruit ‘geslacht’ (ik snijd een grapefruit altijd dwars doormidden met een zeer scherp gekarteld mesje. Met datzelfde mesje snijd ik het vruchtvlees los van de schil en snijd dan diagonaalsgewijs de halve grapefruitschijfjes van elkaar los; dan schep ik met een vork de stukjes uit de halve grapefruits en tenslotte schep ik met een lepel alle resterende sap uit de binnenkant van die halve grapefruitschil.)
Daarmee is de maaltijd gedaan. Ik kan me nog vaag herinneren dat zij een shaggie opstak en opeens vreselijk druk ging zitten praten over allerlei zaken:

- Zoals onze jongste zoon, die zijn oven zo onbeschoft vuil heeft laten worden, dat die nu bijna niet meer schoon te krijgen is.
- Zoals over de buurt….een aantal bewoners is er achter gekomen, dat een van de medebewoners, Aadje of Aad, een meerdere malen veroordeelde pedofiel is …….die bewoners willen een actie om die pedo de buurt uit te krijgen onder het motto ‘hier geen asiel voor een pedofiel’ en …….’Rot op Aad uit de straat’ …..maar met dat soort dingen moet je bij haar niet aankomen………..’Aadje is daarvoor veroordeeld, mensen,’ zegt ze dan,’Aad heeft een paar jaar in de bak gezeten……….en bovendien is Aad er voor behandeld…..dus……ik wil geen actie,’ en als zij het niet wil dan komt er ook geen actie.


Ik kreeg het werkelijk een beetje benauwd van die stortvloed. Ze kan soms ineens zo vreselijk druk gaan doen. Zeer vermoeiend. Ik vind het erg knap van mezelf dat ik het dan kan opbrengen om te blijven zitten om het aan te horen.

- Zoals over de zangactiviteiten: sinterklaas is in het land……..dus deelt ze met mij haar zanglol over de stoomboot die ginds weer komt….. over het feit dat er daar aan de deur wordt geklopt, nu eens hard, dan weer zacht…en …..dat de makkers hun wild geraas moeten staken, omdat: de maan door de bomen schijnt, zie je…..
- Zoals over het mozaïekkruis, dat ze gaat maken voor op de grafsteen van mijn pas overleden pa,


Soms doe ik uit zelfbescherming gewoon even net alsof ik luister; want als ik dat niet doe, ben ik bang dat mijn hoofd uiteenknalt. Ik voel me dan net een half opgepompte fietsband, die, bij elke zin die zij uitspreekt, een beetje harder wordt opgepompt

- Zoals over de grote eigenlijk wat te dure ovenschaal, die ze bij de Marskramer heeft moeten kopen, omdat ‘jij die vorige week uit je handen hebt laten flikkeren!’

Zo voelt het voor mij dan…. en op een gegeven moment is de band zo hard, harder kan haast niet meer, maar desalniettemin………..wordt er doodleuk doorgepompt…………. ik bedoel………., zij praat alsmaar door en ik heb het gevoel dat ik elk moment uit elkaar kan barsten.


- Zoals over het voordelige thermo-ondergoed voor mij, dat ze heeft gezien in het reclameblaadje van Bas van der Heijden. ‘Lekker toch, voor als je straks in de vrieskou dat hele eind naar je werk moet fietsen.’


Dan sta ik op een gegeven moment maar op …………. dat geeft wat lucht ……….letterlijk ja…… ……ruim de eettafel af. Haar woordenstroom droogt dan wel langzaamaan op; ze gaat dan ook wat doen. Meestal eindigt de spaakwaterval aan het eind van het shagje. Wat zou er voor spul in die shag zitten?
Ook vandaag heeft het pim-pam-petten me er trouwens weer lekker doorgesleept. Vogels met een ‘M’…………..ja….. mus….. dat is makkelijk maar probeer er maar eens zes te vinden……dat valt om de donder niet mee!
Eigenlijk is het helemaal niet de bedoeling maar ik zie haar nu ook bezig met die pim-pam-pet-vraag. Ze zucht.....zucht nog eens....moeilijke vraag zeker. Meestal schrijft ze zo tien namen op. Ze weet veel van vogels. Ze heeft er nu pas drie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten