zaterdag 5 december 2009

Grijpo

Grijpo (70) veegt elke ochtend het trottoir en de rijbaan voor zijn flat schoon ….en hij reinigt het parkje tussen zijn flat en de Maas met een afvalgrijper in de hand…..wat hij vindt gooit hij in zijn vuilnisbakzak. Hij maakt zo’n kleine 3 hectare schoon iedere dag.
Hij krijgt zijn materiaal van de gemeentereiniging; de grijper, een speciaal werktuig om de vuilniszak open te houden, werkhandschoenen en vuilniszakken. Met zo’n grijper kunnen peuken , proppen papier maar ook heroïnenaalden, bananenschillen en dergelijke opgepakt worden.
Als hij zijn werk doet is hij in trance; hij ziet niets of niemand; slechts afval, vuil, vulling voor zijn vuilniszak. Met een dwangmatig ogende regelmaat beweegt hij zich voort en pakt hij op wat hij oppakken kan. Na een à anderhalf uur gemiddeld is hij klaar en verdwijnt hij in zijn flatje. ’s Zomers drinkt hij met zijn vrouw een kopje koffie op zijn balkon, waar de geraniums, in vele tinten rood, er doorgaans prachtig bijstaan.

Een uurtje later is het dan tijd voor de boodschappen.
Boodschappen doen is Grijpo’s enige activiteit buitenshuis naast zijn schoonmaakwerk. Hij gaat altijd samen met vrouw boodschappen doen. Zijn vrouw is tegen de zeventig, klein, dikkig, halflang zwart krullend haar. Ze kijkt wat bozig, bazig voor zich uit maar die indruk ontstaat misschien door haar hazenlip, die er opvallend donker, bobbelig uitziet, ook de littekentjes zijn veel te opvallend; tegenwoordig moet een dokter dat toch wat mooier kunnen afwerken.
Grijpo wordt door enkelen in de buurt niet helemaal voor vol aangezien………er wordt een beetje meewarig over hem gesproken………………. het is wel allemaal niet zo keihard maar toch wel een beetje gemeen………spottend:
‘moet je dat lulletje nou weer eens zien staan vegen’…
’wat een zielepootje toch…….’ en ….
’als ik zoiets ga lopen doen, mag je het gekkenhuis voor me bellen……’

Grijpo weet best wel dat er neerbuigend over hem gepraat, wordt maar dat interesseert hem geen drol. Hij gaat gewoon door als onbezoldigd buurtreiniger …….. hij heeft elke ochtend lekker wat te doen en hij is er van overtuigd, dat hij prima werk doet. De meeste van zijn buren vinden dat ook en zijn blij met hem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten