dinsdag 29 december 2009

Koppel er uit

“Geert eet dadelijk met ons mee. Zit hij niet in wandelclubje van Tinus. Weet je wel dat ‘clubje’ waar ook Henk in meeloopt.”
“O ja, die ken ik, is hij geen die homo?”
“Nee, ik denk het niet, ik denk eerder dat hij pedo is…..”
“Ja, daar heb ik eerlijk gezegd ook zo’n vermoeden van…… en dan is het volgens mij ook nog zo’n type dat alleen op kleine jongetjes valt…. hij is tenslotte niet voor niets bij de scouting…………….of zitten daar tegenwoordig ook meisjes bij?”
“Dat weet ik niet, hoor……….Ik vind het een hele lieve jonge en ik heb nog nooit kwaad over hem horen spreken..”
‘Oh nee. ik geloof ook niet dat hij ooit een klein onschuldig mannetje iets zal aandoen…….. hij is een schat van een man.’
Geert is ziek. Angst voor harde geluiden…….daardoor gaat hij hyperventileren………....en hij is gauw moe…..geen energie. Het is hem ook aan te zien. Hij heeft een iets opgeblazen gezicht, van de medicijnen…. en flinke wallen onder zijn ogen. Zelf denkt hij dat het komt doordat hij al die jaren veel te hard gewerkt heeft voor zijn baas. Later geeft Geert nog een paar mogelijke oorzaken aan.
Als Coenraad, een hard pratende collega, aan wie hij zich al jarenlang irriteert even langskomt op de afdeling en op zeer luide (weliswaar vrolijk, luide) toon gaat staan toeteren voelt Geert iets in zijn hoofd gebeuren. Wordt moe, krijgt het benauwd gaat hyperventileren en moet weg…hij gaat dan meestal een eindje wandelen in de buurt van zijn kantoor..
Hij zit in de auto op een druk, lawaaierig punt en weer dat zelfde gevoel in zijn hoofd. Hij moet zijn auto op de vluchtstrook zette, omdat ie het benauwd kreeg en hyperventilatie dreigde ……..en dan kan je beter niet rijden..
Geert is volkomen kapot (zijn eigen woorden) als hij zijn ex-echtgenote Leonie en haar huidige partner naar huis heeft gebracht (zij werken gedrieën bij dezelfde baas).
Niet alleen zijn harde werken zal bij Geerts ziekte een rol spelen.
Bij het eerste voorbeeld kan je zeggen dat er een jarenlange niet geuite boosheid doorbreekt in Geert zijn kop. In feite moet hij die vrolijk toeterende collega eens flink op zijn bek slaan…..dat zal hem in eerste instantie wat energie kosten maar vervolgens bergen energie opleveren.
Voorbeeld twee heeft niet alleen te maken met de drukte en het lawaai…….het is al te eenvoudig om tevreden te zijn met die conclusie. De plek, ja vooral de plek is van belang, altijd slaat benauwdheid en hyperen toe nabij Zwijndrecht. Die plek moet hij mijden en dat kan ook makkelijk…. Als Geert een kilometertje omrijdt en langs Papendrecht naar huis rijdt is er geen vuiltje aan de lucht.
Voorbeeld drie is naar mijn idee het diepe nog onverwerkte verdriet van Geert omdat Leonie wil scheiden…….drie maanden na de huwelijksvoltrekking nota bene. Binnen een week al gaat Leonie samenwonen met Coenraad…in zijn huisje in Zwijndrecht. De oplossing hier die hier het meest voor de hand ligt is: stop met dat koppel naar huis te brengen….waarom zou je dat in godsnaam nog doen…..de meest helende oplossing voor Geert is zonder twijfel het koppel Coenraad-Leonie ergens halverwege Schiedam en Zwijndrecht de auto uitgooien en ze achterlaten op de vluchtstrook....als het even in heftige kou en met zware regenval.
'Zorg vanaf nu zelf maar voor je woonwerkverkeer, jongens, tot ziens!
Geert kiest dus de laatste oplossing en wordt weer die energieke kerel, voor wie een decibelletje meer of minder geen enkel probleem is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten