zaterdag 26 maart 2011

Werkbeurt

Alle leden moeten elk 20 uur per jaar werken voor tuinvereniging ‘De Stijve Hark’. In feite komt dat neer op één zaterdag per maand een werkbeurt van drie uurtjes.  Vandaag is de eerste werkbeurt van het tuinseizoen 2011-1012.
Dit is mijn elfde jaar als ‘stijve hark’-lid. Tot en met vorig jaar werkte ik in de winkel. Eens in de drie weken van één tot drie uur. Nou ja werken…. druk is het er zelden. Het eerste kwartiertje worden er veel butagasflessen verkocht en verder heeft de winkelier wat werk aan de verkoop van tuin- en  potaarde. Voor de rest is het die twee uurtjes uitzitten en wat lezen.  In de onderste la links van het winkelbureau ligt al die jaren al kek dezelfde stapel pornoboekjes. Dus van verveling hoeft daar absoluut geen sprake te zijn.

Vorig jaar was mijn laatste winkeljaar. Werken van een tot drie uur betekende domweg dat je geen klote meer hebt aan je zaterdag. En aangezien die werkbeurten van tien tot één zijn, dan zou ik na enen tenminste nog wat anders dan 'tuin' kunnen plannen.
Dit  jaar wordt het dus één keer per maand klussen op het tuincomplex. Mijn eerste klus is  het ontstoppen van de regenwaterafvoer van diverse verenigingsgebouwtjes op het complex: het toilethok, de kantine, het grote gereedschapshok, de werkplaats, de winkel en nog zo’n stel. Die moet ik zien te klaren met ex-loodgieter Everett. Een Crooswijker met een Engelse voornaam (hij heeft een Engelse moeder) en een puur Nederlandse achternaam: Everett van Duyn. Zijn meest opvallende uiterlijke kenmerken: tamelijk klein, een groot (ja, een  werkelijk héél groot) kaal hoofd, ravenzwarte baard, een gigantisch overgewicht 170 kilo op een lengte van 1.70. en een buik waar een drieling zich in een subtropisch zwemparadijs zou wanen. Hij rookt zware Van Nelle en draagt  smoezelige kleding. 

Achteraf heb ik het nog niet zo slecht met hem getroffen als maatje. Hij weet alles van het vak als loodgieter in de vut.  Hij is echter ook wereldkampioen ‘de kantjes er van af lopen’. Jammer, zowel voor mij als de vereniging. Hij heeft niet alleen geen zín in de werkbeurt; hij is er ook absoluut niet toe in staat met zijn logge lijf. Na vier stappen is hij buiten adem en na één keer bukken verrekt hij van de pijn aan zijn rug.
‘Ik zit te veel,’ zegt hij. ‘ Ik kom ‘s morgens mijn bed uit en daarna zit ik eigenlijk maar te zitten de hele dag.’

De regenwaterafvoer van de toilet- annex doucheruimte  is verstopt. Everett zet de ladder tegen de dakgoot aan en zegt tegen mij, dat ik de ladder tegen moet houden. Ik hoop dat hij zelf zijn evenwicht weet te houden op die ladder, want dat laddertje kan ik nog wel hebben. maar als hij plettert overleef ik het niet. Hijzelf hoogstwaarschijnlijk ook niet.
Van bovenaf de ladder vraagt hij mij een schroevendraaier te gaan halen. Daarmee prikt hij wat gebladerte weg in de regenafvoerpijp, zodat het water weer door kan lopen. Everett zak traag de ladder af. Ik zie als hij de ladder afdaalt op zijn spijkerbroek, ter hoogte van zijn bilspleet c.q. anus, een opgedroogde plek van een stevige natte scheet. Hij heeft waarschijnlijk niemand die even kijkt hoe hij er uit ziet voor hij de deur uit gaat.
Als Everett beneden is vraagt hij of ik alle blaadjes even van het dak wil vegen. Hetgeen betekent dat ik een bezem moet halen, de ladder bestijgen en het dak schoon vegen. Twintig minuten werk hebben we er aan gehad. Voor een werkbeurt staat drie uren. Everett was na die twintig minuten al compleet uitgeteld. Hij vindt dat we al weer genoeg gedaan voor vandaag. Volgende keer weer een ander gebouwtje.
‘Als je te hard werkt, stoppen ze je hier steeds voller met werk,’ is het standpunt van Everett.

Het is dan nog geen elf uur in de ochtend, als we op Everett zijn terrasje zitten. Hij vraagt me of ik trek heb in een pilsje.
‘Nou en of!’ zeg ik, ‘laat ik ook eens een pilsje nemen in de vroege ochtenduren.’ Normaal drink ik altijd alleen ‘s avonds na tienen twee of drie  pilsjes. Tegen één uur, de eindtijd van deze werkbeurt, hebben Everett en ik er samen tien blikjes Jupiler bier doorheen gejaagd. Bijzonder ervaring ‘ochtend drinken’. Ik ga tuinieren daarna toch allemaal wat meer relativeren: molshopen, mieren, onkruid, luizen, groene aanslag, hoog gras en een veel te hoge heg het  interesseert me dan allemaal he-le-maal geen reet meer, gek hè maar eigenlijk ook wel grappig! Ga ik vast meer doen. Misschien is het een idee om, over de hele dag verdeeld,  te beginnen bij het wakker worden, een heel kratje weg drinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten