zondag 20 maart 2011

Wortel en tomaat (2) ofwel: Met pijn in het hart.

Niet meer dan vijf maanden duurt het. Zelden deed ik met zo veel plezier mijn werk  dan als vrijwillig medewerker bij LantarenVenster (LV). Het is geweldig werken in een omgeving met bijzondere en aardige  collegae, betere films,  films, waar ook net die leukere bioscoopbezoeker op af komt.
Maar goed, het is dus over. Het is niet anders. Er komt wel weer wat anders voorbij. De vraag naar vrijwilligerswerk is immers gigantisch.
Hoe het zover is gekomen? Ik heb er rond 7 maart 2011 wat boze mails en een  blog (‘Wortel en Tomaat)’over geschreven. Lees die nog maar eens. Daar staat alles zo’n beetje wel in. In het kort komt het op het volgende neer: de directeur LV,  Klijn Meerburg,  pakt de vrijwilliger van de ene op de andere dag, op lompe wijze, enkele lucratieve vergoedingen af zonder enige uitleg of verdere communicatie.
Klijn Meerburg, directeur LV , weet dan meteen al dat hij, aangeschoten wild zijnde, niets anders kan doen om zijn gezicht te redden, dan mij de zak geven.  Zowel mijn blog als mijn mails beoordeelt hij als ‘beneden alle peil’. Op 19 maart 2011 zal hij me dat pas gaan zeggen. Op een vrijwilligersbijeenkomst. Maar hoe gaat hij het mij vertellen?  Altijd moeilijk, zo’n slechtnieuwsboodschap, toch?
Blijkens door ‘Liki Weaks Satellite’ gemaakte spraakopnames van onrustig in hun slaap brabbelende kleine mannetjes, heeft Klijn er een paar  droom-oefensessies of oefen-droomsessies aan gewijd:
‘Meneer, ik wil de vrijwiligersovereenkomst met u beëindigen………tralalalalalala ’
‘Nee, dat zal wat steviger moeten!’
‘Meneer, ik wil niet, dat ik en als ik en u niet,  terwijl ik, ik!!!! Iiiiiik, bekende Nederlander nota bene, toch?! Wie kent mij niet in bioscoopnederland? Godverdomme! 
Meneer, gaat u hier alstublieft weg!…... ??blbfghrtyjhknvf??……. uw mails, uw blog ‘beneden alle peil’ …….sklote…….verdomme, u lijkt mij wel. 
Hahahahahah hoe laag mijn peil ook is , van mij hebben ze dat maar te slikken en te pikken, hahahahahahah........ ???bhgfdtwrfdhs??……enz. enz (onverstaanbaar gebrabbel)’
(Uit piëteitsoverwegingen wordt in dit verband niet al het gebrabbel van die kleine baas  weergegeven.)

Een nachtje later:
‘Meneer, u heeft hier niets  meer te zoeken als vrijwilliger; er uit!’
‘Nee, dat heeft wat te weinig cachet.….en…..
”Wegwezen, meneer”…….neen,  dat klinkt niet.’
                                              
De nacht daarop:
 ‘Ga weg, joh, lul! Je hebt me al zo vreselijk te kakken gezet. Met je mailtjes en je blog! Alle betaalde medewerkers en vrijwilligers hebben gniffelend jouw vuiligheid gelezen. Ik, Klijn Meerburg, directeur LV, pik dit echt niet! Fuck you.

Nog weer een nachtje later:           
 ‘Meneer, luister! Ik, Klijn Meerburg, ben hier de baas. Ik bepaal onder welke voorwaarden vrijwilligers werken. U hebt inmiddels duidelijk laten blijken, dat u mijn gezag niet accepteert.  Besluiten, voer ìk door, op het moment dat ìk het nodig acht. Communicatie over  (te nemen) besluiten: kost mij te veel tijd! Motivering van besluiten: flauwekul! Geen tijd voor; geen zin an. Ik gebruik mijn tijd liever voor het uitzoeken van  films voor mijn bioscoop.
Vervolgens laat hij een  bijzonder naargeestig, welhaast sadistisch lachje horen; een typisch ‘machtswellustig-kleine-mannetjes-lachje’ zou ik haast zeggen.

Vandaag 19 maart 2009 laat Klijn voor het eerst na bijna  3 weken van zich horen. Nu pas horen de vrijwilligers waarom hij de gunstige regelingen voor vrijwilligers introk: ze zouden te duur zijn.  Verder zuigt Klijn uit zijn duimpje, dat ze belasting-technisch niet zouden kunnen. De  max-vrijwilligersvergoeding is 1500 euro per jaar (125 euro per maand). Ik kostte LV, die eerste vijf maanden, mèt alle toen nog bestaande dure regelingen, absoluut minder dan 50 euro per maand. Het argument ‘’belastingtechnisch’ is m.b.t. vrijwilligers ‘gelul’.
Van enige compensatie voor wat hij van de vrijwilliger afpakt wil Klijn niet horen. Nu reeds,  binnen  drie maanden,  ontpopt Klijn zich als een klein dictatortje. Vooral die kleine dictatortjes zijn erg. Erg en eng. De wortel is al opgevreten! De tomaat volgt na 1 juli 2011. Hoelang kan er nog van de komkommer genoten worden? Hoelang van de  bosjes radijs?  Onder een respect- en (dus) peilloos regiem wil ik niet als vrijwilliger werken. 

Daarmee is mijn besluit op die 19e maart genomen. Met pijn in mijn hart. Ik vond het zo fijn om hier te werken, al die lieve mensen, bezoekers, collegae, mooie films ook……….en af en toe een lekker concert……..Ik stop er mee. Ik haal mijn ‘vrijwillig medewerker LV’-pas uit mijn knip. Om die na afloop van de vergadering te overhandigen aan Klijn of aan de vrijwilligerscoördinator.

Dan doet Klijn mij heel kies, 'en  public' zijn keurig uit het hoofd geleerde finale zwaktebod:
Ik stel geen prijs meer op u als vrijwillig medewerker van LantarenVenster.
Impulsief gooi ik mijn LV-pasje naar zijn kop. Klijn schrikt er van. Duikt weg. Bang voor enige beschadiging? Ik zou bijna zeggen ‘zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten’.
Wees niet bevreesd, Klijn, ìk ben nìèt wraakzuchtig. 


    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten