woensdag 4 augustus 2010

Een dagje Gent (2)


Wat gelijk opvalt hier in Gent is het grote aantal hoge kerken. Op dat Astridplein zie ik, als ik mijn fototoestel wil scherp stellen om wat middeleeuwse gevels te kieken, zeker twintig kerktorens in allerlei soorten en vooral hoge maten (helaas is de foto niet gelukt).
Tegen één uur wordt Gent wakker; we verblijven hier dan al weer twee uur. De rondvaartbootjes, lijken veel op die in de Amsterdamse grachten en naarmate dag vordert geraken de bootjes alsmaar beter gevuld. Gent is mooi. Dat het een oude handelsstad is te zien aan de fraaie pakhuizen en de gerestaureerde grachtenpanden waar de handelslieden in woonden. Heerlijk om op deze zonnige dag te slenteren door de knusse, smalle winkelstraatjes van deze stad. Vooral wij, Rotterdammers, genieten hier dubbel en dwars van. Om te winkelen zijn wij aangewezen op kille, tochtige naoorlogse winkelstraten, koopgoten en lijnbanen…….met dank aan hen die de Rotterdamse knusheid wegbombardeerden.
Overal in de stad staan tamelijk grote podia. Een popgroep kan zich erop uitleven. Zo ook hier. Bij de Lieve Heere Jezusgracht. Zo direct begint het optreden van de Bonanza’s een voor Belgische begrippen gerenommeerde band, die naar ons bescheiden oordeel onversneden kut is. Een slap stelletje cover-country lozers.
Terug op weg naar de bus……………. we hebben ondertussen geluncht, ijsjes gegeten, kleren gekocht, diverse foto’s gemaakt, geplast en zelfs een heus Belgisch patatje gescoord...........met de verdere details ga ik de lezer niet vermoeien….zo is het toch al erg genoeg nietwaar………dus……. onderweg terug naar de bus verrast Gent nog met het schoonste van de dag:

theatergroep Exces dat de ARK van Gent speelt.
Onder hartverscheurend sopranengezang en het oorpijnigend luiden van scheepsbellen wordt het spookschip (foto) van Theater Exces door een zonderlinge wellicht waanzinnige kapitein geloodst door de straten van Gent tot aan het Sint-Baafsplein, zijn aanlegplaats. Een verleidelijk mooie, doch stille sirene ( een soort halfgod met het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw) klapt met haar zweep een doorgang voor het spookschip door die Gentse straatjes. Op het Baafsplein volgt dan een stuk theater met passie gespeeld….mooie aankleding ook, zowel de kostuums als het spookschip.

In de bus naar huis……….meligheid troef………….We hadden wel wat langer willen blijven…..volgend jaar beter op eigen gelegenheid naar deze Gentse Dagen gaan…..een dag of drie dan.
Chauffeur Gerrit wijst ons nog even op de verplichting van het vastmaken van de veiligheidsriemen en zegt dat hij in Breda zal worden afgelost door collega Teun.
Karin en ik zitten naast elkaar in de bus. Carola wil alleen op de tweezitter zodat ze haar vermoeide been kan laten rusten.
Ik speel in de bus met mijn poppenkastpop Snuif….. alleen met mijn blote hand. Probeer het maar eens: steek je rechterarm wat naar voren…..............strek vier vingers (van pink tot en met wijsvinger….verstop je duim onder die vier vingers….houd je hand gestrekt. Nu kan je de vier vingers naar boven en de duim naar beneden bewegen……langzaam of snel….met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat dit een pratende mond zou kunnen zijn…..nu kan je een raar stemmetje gaan uitproberen, dat stemmetje leuke of gemene dingen laten zeggen en een naam geven, bijvoorbeeld Snuif.
Met een raar en tevens irritant kraakstemmetje, zegt Snuif gemene dingen over anderen in de bus. Zoals bijvoorbeeld over die spastische: ’Moet je die vrouw daar zien……. op de heenweg zat ze ook al de hele tijd zo grappig te doen met haar armen en haar nek.'
Niemand schijnt het leuk te vinden, op mij na.
Na een paar minuten van nog meer van dergelijke flauwe kul heeft Karin, die voor het raam zit, plots genoeg van de kapriolen van Snuif zo vlak voor haar neus……….en geeft hem een flinke zwiep: ‘Hou nou maar op met die bullshit, Snuif! Zo is het wel genoeg geweest.’ Snuif doet nog even vervelend door in Karins oor te bijten maar stopt dan. Inderdaad zo was het wel genoeg geweest, zowel voor iedereen ds ook voor de gehandicapten in de bus. Kortom het is genoeg voor iedereen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten