vrijdag 23 juli 2010

9. De Rus in Avignon

Dit is deel 9 van de serie 'Avignon'

Jammer toch dat het in Nederland alsmaar zulk rotweer is.
Voor mij is het elke dag verplicht enige uurtjes afkoelen in het ‘piscine olympique d’ Avignon’ (olympisch zwembad van Avignon). Drie keer tien baantjes van 50 meter; afwisselend schoolslag en borstcrawl; opdrogen in de zon en dan lekker in de schaduw een boekje lezen.
Ik lees een boek over de geschiedenis van het festival van Avignon; een langgerekte ode aan Francois Villard, ruim 60 jaar terug de initiator van het festival. Merkwaardig zijn rol als theatervernieuwer tot en met de 60-er jaren, heel revolutionair. Daarna gaat hij ‘op de rem’ staan: bloot op de bühne gaat hem te ver. Living Theater overschrijdt voor Villard de grens van het betamelijke. In feite legt Villard hiermee, onbewust de kiem voor het Festival OFF. Het minder poenige broertje van het officiele grote theaterfestival van Avignon: het festival IN een festival met veel meer lust tot experiment.
Hier in het zwembad is het duidelijk weer een OFF-day. Een Groep Russen oefent: de dames ‘spagaten’ en doen handstands: een heer mimet: van de komische roltrap-act uitgevoerd vanachter een ligusterhaag wordt volop genoten.
Vijf Fransen spelen een volleybalmatch tegen 6 duitsers. Een saaie pot. Het lijkt wel een verplicht nummer. Elf verbeten koppen.
De Rus spreekt geen woord Frans en de Fransen, die aan het volleyen zijn, geen woord Russisch. Maar moeiteloos sluit de Rus aan als zesde Fransman. Zelden heb ik een volwassen man met zo’n intens plezier en enthousiasme volleybal zien spelen. Het is bijna kinderlijk.... zijn oe’s en oooh’s en aaaa’s ………….zijn jubelende juichkreten bij het halen van een punt, zijn uitdelen van schouderklopjes aan teamgenoten, die een punt scoren; zijn lol in goeie acties van de tegenpartij. Deze man geniet zichtbaar en hoorbaar en ....zeer aanstekelijk. Want nu zijn er ineens 12 mensen met plezier aan het volleyen en dat was 10 minuten geleden even anders. Bovendien vinden tientallen mensen het ineens leuk om naar deze match te kijken.
De Fransen verliezen. De Rus huppelt als een vrolijke en sportieve verliezer naar de Duitsers om ze te feliciteren en naar zijn medespelers om ze bedanken………….. voor de lol.
Het publiek applaudisseert als betrof het een heuse wedstrijd of act.
Een bijzonder mens die Russische acteur. Hij zat al weer bij zijn collegae. Hij pakte een tros druiven uit een tasje en ...ja ...ook hier weer..... zoals hij die druiven eet ..... wat een genot; hij straalt uit dat het hem geweldig smaakt.
Hij is mimen, hij is volleyen; hij is eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten